Home » Visie op kinderopvang

Visie Kinderopvang Kits Oonlie

Kinderopvang Kits Oonlie is een particuliere organisatie die al sinds mei 2001 kwalitatief hoogwaardige kinderopvang biedt. Door het creëren van een huiselijke omgeving en door het voeren van een verantwoord pedagogisch beleid, biedt Kits Oonlie kwaliteit die aansluit bij de wensen van de ouders. Daarnaast biedt Kits Oonlie een veilige en vertrouwde omgeving waarin een kind makkelijk vertrouwd kan raken en waarin onze opvang een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van uw kind. Professionaliteit, flexibiliteit en klantvriendelijkheid staan bij onze organisatie voorop.

Pedagogische basisdoelen (Wet Kinderopvang)

De pedagogische visie van Kits Oonlie is een uitwerking van de vier pedagogische basisdoelen uit de Wet Kinderopvang. Per basisdoel wordt aangegeven op welke wijze Kits Oonlie het doel tracht te bereiken tijdens de opvang van de kinderen.

Een gevoel van emotionele veiligheid bieden

Het bieden van emotionele veiligheid is eigenlijk geen doel voor Kits Oonlie, maar een voorwaarde voor het bieden van goede opvang. De emotionele veiligheid draagt niet alleen bij aan het welbevinden van de kinderen, maar is ook nodig om de andere pedagogische basisdoelen te kunnen realiseren. Als een kind zich niet veilig voelt, gaat het niet op ontdekking uit en durft het geen nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het kind ontwikkelt dan geen zelfvertrouwen en er kan geen sprake zijn van innerlijke groei door positieve ervaringen. De medewerkers van Kits Oonlie proberen alle kinderen een gevoel van veiligheid te geven. Dit doen zij bijvoorbeeld door de kinderen bij binnenkomst op een persoonlijke en enthousiaste manier te begroeten. Daarnaast gaan ze gesprekken aan met de kinderen en laten ze merken dat zij de kinderen begrijpen. Ook zijn er altijd vaste en vertrouwde medewerkers aanwezig.

Gelegenheid geven tot het ontwikkelen van persoonlijke competentie

Met ‘persoonlijke competentie’ worden de brede persoonskenmerken van een kind bedoeld, zoals veerkracht, zelfstandigheid en zelfvertrouwen, flexibiliteit en creativiteit. Dit stelt een kind in staat om allerlei typen problemen adequaat aan te pakken en zich goed aan te passen aan veranderende omstandigheden. Bij jonge kinderen zijn exploratie en spel de belangrijkste middelen om grip te krijgen op hun omgeving. Door exploratie ontdekt het kind nieuwe handelingsmogelijkheden die vervolgens in spel worden geoefend, uitgebouwd, gevarieerd en geperfectioneerd. Exploratie en spel zijn intrinsiek gemotiveerd; de kwaliteit van exploratie en spel is een voorspeller van hun latere creativiteit, onafhankelijkheid en veerkracht.

Gelegenheid bieden tot het ontwikkelen van de sociale competentie

Met ‘sociale competentie’ wordt de sociale kennis en vaardigheden bedoeld, bijvoorbeeld zich in een ander kunnen verplaatsen, kunnen communiceren, samenwerken, anderen helpen, conflicten voorkomen en oplossen, het ontwikkelen van sociale verantwoordelijkheid. De interactie met leeftijdsgenoten, het deel zijn van een groep en het deelnemen aan groepsgebeurtenissen biedt kinderen een leeromgeving voor het opdoen van sociale competenties. Het geeft kinderen kansen om zich te ontwikkelen tot personen die goed functioneren in de samenleving. De medewerkers van Kits Oonlie zorgen ervoor dat kinderen de gelegenheid hebben tot het ontwikkelen van sociale competentie door bijvoorbeeld positieve interacties tussen kinderen te stimuleren en te begeleiden.

De kans zich waarden en normen, de “cultuur” van een samenleving eigen te maken

Kits Oonlie vindt het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om zich de waarden en normen, de ‘cultuur’ eigen te maken van de samenleving waarvan zij deel uitmaken. Binnen Kits Oonlie zijn kinderen aanwezig met verschil in sociaaleconomische achtergrond, verschil in opvoedideeën van ouders, verschil in gezinssamenstelling, verschil in hun plaats in de kinderrij thuis, verschil in religie en verschil in nationaliteit (van ouders). De medewerkers begeleiden (nieuwe) kinderen actief bij het leren kennen en omgaan met de afspraken in de groep. Zij leggen uit wat er van het kind verwacht wordt. Zij geven aan welk gedrag bij welke situatie hoort in termen van ‘wat er wèl mag’.

Speerpunten pedagogisch beleid

Natuurlijk werken de pedagogisch medewerkers, naast de vier basisdoelen uit de Wet Kinderopvang, op de groepen aan de hand van de volgende speerpunten:

  • Niet dwingen van de kinderen
  • Positief benaderen van de kinderen
  • Stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen
  • Open deurenbeleid op de groepen
  • Buitenspelen

Niet dwingen van de kinderen

Kinderopvang Kits Oonlie vindt het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen op de opvang en daarom is één van de eerste speerpunten van Kits Oonlie dat kinderen niet gedwongen worden om iets te doen. Wanneer kinderen ergens toe gedwongen worden, kan dit hen een onveilig gevoel geven. Wanneer kinderen zich niet veilig voelen, is het bijna onmogelijk om de basisdoelen te kunnen bereiken tijdens de opvang. Uiteraard worden kinderen wel gestimuleerd om bijvoorbeeld een broodje op te eten of om mee te doen aan een aangeboden (groeps)activiteit, maar dit zal altijd op een positieve wijze gebeuren.

Positief benaderen van kinderen

Ook dit speerpunt valt samen met het eerste pedagogische basisdoel uit de Wet Kinderopvang. Kinderen zullen zich eerder veilig voelen wanneer zij op een positieve wijze worden benaderd. Kits Oonlie probeert kinderen tijdens de opvang te attenderen op gewenst gedrag in plaats van het benoemen van ongewenst gedrag. Zo zal een medewerker bijvoorbeeld tegen een kind dat binnen aan het rennen is, vertellen dat iedereen buiten kan rennen en dat er binnen door iedereen wordt gelopen. Een ander voorbeeld van het positief benaderen is het geven van complimenten aan de kinderen. Tijdens de tafelmomenten krijgen kinderen, die bijvoorbeeld goed aan het eten zijn, een complimentje.

Stimuleren in de ontwikkeling van de kinderen

Met name op de kinderdagverblijven en de peuteropvanglocaties van Kits Oonlie worden de kinderen gestimuleerd in hun ontwikkeling (motorisch, sociaal-emotioneel, cognitief en persoonlijk). Deze leeftijdsgroep maakt de grootste groei in de ontwikkeling mee tijdens de opvang. Uiteraard geldt voor alle leeftijden dat de pedagogisch medewerkers optimaal gebruik maken van het spontane leren, bijvoorbeeld door spelen en meehelpen, door luisteren en herhalen, ontdekken en kijken en luisteren naar de pedagogisch medewerkers. De pedagogisch medewerkers spelen met de kinderen mee, volgen hun belangstelling, helpen de kinderen om hun plannen te realiseren, stellen vragen en zorgen voor een balans tussen vertrouwde herhaling en nieuwe impulsen.

Open deurenbeleid op de groepen

Het open deurenbeleid van Kits Oonlie geeft kinderen de mogelijkheid om te werken aan hun persoonlijke en sociale competentie. Op de ‘rustige’ momenten staan de deuren tussen de verschillende ruimtes open, zodat de kinderen een kijkje kunnen nemen op een andere groep en mee kunnen doen aan een groter aanbod aan activiteiten. De jongere kinderen kunnen tijdens deze momenten zien en leren wat de oudere kinderen doen. Andersom kunnen de oudere kinderen leren hoe zij de jongere kinderen kunnen helpen. Daarnaast kunnen de kinderen alvast wennen aan de medewerkers van de andere groep.

Buitenspelen

Zowel binnen als buiten kan er gewerkt worden aan alle basisdoelen. Maar Kits Oonlie vindt het belangrijk dat alle kinderen dagelijks naar buiten gaan, bij voorkeur minimaal twee keer per dag wanneer de groep de hele dag geopend is. Buitenspelen is goed voor de sociale, motorische en cognitieve ontwikkeling. Buiten is er meer ruimte om vrij te bewegen en leren kinderen spelen in verschillende situaties met of zonder materialen. Een uitdagende omgeving nodigt de kinderen uit om op onderzoek uit te gaan, dingen uit te proberen, te fantaseren en te veranderen. Buiten zijn er weer andere mogelijkheden dan binnen. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld zien wat er gebeurt met een blaadje in de wind, of wat er gebeurt als je een bal in de lucht gooit.

Kinderen op de BSO kunnen van meerdere buitenspeelplaatsen gebruik maken, met of zonder toezicht. Ouders kunnen toestemming geven voor het spelen zonder toezicht middels het afsprakenformulier. Op deze wijze leren de oudere kinderen omgaan met verantwoordelijkheid.

Toch ontevreden? 

Waar mensen werken kan er wel eens iets fout gaan of er is niet naar tevredenheid gehandeld. Mocht u, om welke reden dan ook, niet tevreden zijn over de geboden opvang dan horen wij dat uiteraard graag. Wij behandelen alle binnengekomen klachten, opmerkingen en/of ideeën die u als ouder aandraagt. Kits Oonlie vindt het belangrijk dat uw klacht zorgvuldig in behandeling wordt genomen om te bekijken wat er aan gedaan kan worden en om ervoor te zorgen dat deze klacht in de toekomst vermeden kan worden. Hierdoor proberen we de kwaliteit van de opvang te blijven verbeteren.

U kunt uw opmerking of klacht op verschillende manieren bij ons kenbaar maken. Dit kan telefonisch, per brief, e-mail of mondeling gebeuren. Dit kan worden aangegeven bij de hoofdleidster of via de Centrale administratie. Het is daarbij van belang dat alle informatie rondom de klacht wordt verkregen en genoteerd.

Binnen 5 werkdagen nadat u uw klacht heeft doorgegeven ontvangt u een ontvangstbevestiging, op het bij Kits Oonlie bekende e-mailadres. In deze bevestiging wordt kort omschreven hoe de procedure verder verloopt. Kits Oonlie streeft ernaar uw klacht zo spoedig mogelijk op te lossen en zal u tussentijds op de hoogte houden van de voortgang. Uiterlijk zes weken na indiening zal de klacht zijn afgehandeld. Bij afhandeling ontvang u schriftelijk een met reden omkleed oordeel op de klacht en zal worden aangegeven binnen welke termijn eventuele maatregelen gerealiseerd zullen worden.

De directie streeft ernaar dat de klacht naar tevredenheid wordt opgelost. Wanneer de klacht niet naar tevredenheid opgelost kan worden, kunt u zich wenden tot de Geschillencommissie Kinderopvang. Zij zijn een onafhankelijke instelling, die vragen en klachten aanhoort, advies geeft en duidelijk maakt welke stappen genomen kunnen worden. De Geschillencommissie kan te allen tijde worden benaderd bij klachten, vragen of opmerkingen. De meest recente klachtenregeling is terug te vinden op www.klachtenloket-kinderopvang.nl.

Jaarverslagen – Klachten & ongevallen kinderopvang Kits Oonlie

Verslag 2024

Verslag 2023

Verslag 2022

Verslag 2021

Verslag 2020