Extra aandacht voor kinderen met vitamine D-gebrek

Buitenspelen heeft twee grote voordelen: kinderen zijn lekker in beweging en ze krijgen de kans om vitamine D aan te maken. En dat laatste is belangrijk, want bijna één op de drie kinderen heeft te weinig vitamine D. Bij kinderen van niet-westerse afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft.

Naar buiten
Wanneer de huid voldoende zonlicht krijgt, bijvoorbeeld door verschillende buitenactiviteiten, kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Heel belangrijk dus. Kits Oonlie heeft in haar pedagogisch beleid omschreven dat wij op de kinderdagverblijven bij voorkeur 2 keer per dag naar buiten gaan en op de peuteropvang 1 keer per ochtend. Ook op de TSO en BSO stimuleren wij de kinderen om lekker buiten te spleen en organiseren wij geregeld leuke buitenactiviteiten!

Ontwikkeling
Vitamine D helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem en sterke botten en tanden. Mogelijk verkleint het de kans op astma en allergieën. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om kinderen tot 4 jaar dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven en dit ook na vier jaar te blijven doen bij kinderen met een donkere huid of onvoldoende blootstelling aan zonlicht.