In het aangenomen wetsvoorstel verplichte Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling is vastgelegd dat professionals in de gezondheidszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning, onderwijs, kinderopvang en justitie verplicht zijn om met een Meldcode te gaan werken wanneer ze beroepshalve te maken (kunnen) hebben met een signaal van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Dit betekent dat Kinderopvang Kits Oonlie in januari 2012 verplicht is om te gaan werken met de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld. Binnen Kinderopvang Kits Oonlie is de algemene Meldcode reeds aangepast en wordt er volgens de nieuwe richtlijn gewerkt.

De Meldcode is een overzichtelijk vijfstappenplan waarin staat beschreven wat de pedagogisch medewerkers het beste kunnen doen bij (een vermoeden van) huiselijk geweld of kindermishandeling. De Meldcode leidt de pedagogisch medewerkers en door het proces vanaf het eerste vermoeden tot aan het moment dat hij of zij moet beslissen over het doen van een melding. Uiteraard is het samen met ouder(s)/verzorger(s) oplossen van de zorg het streven van de meldcode. Alleen wanneer de situatie te complex is, ouders niet willen meewerken en het kind schade oploopt door de opvoedsituatie dan zal Kinderopvang Kits Oonlie, stap 5 van de Meldcode hanteren en melding doen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Deze organisatie zal de zorg vanaf dat moment overnemen.

In het basismodel Meldcode is toegelicht waaruit de 5 stappen in elk geval moeten bestaan:

Stap 1: In kaart brengen van signalen.
Stap 2: Collegiale consultatie
Stap 3: Gesprek met de ouder(s)/verzorger(s).
Stap 4: Wegen van het geweld of de kindermishandeling.
Stap 5: Beslissen: Hulp organiseren of melden.

Een belangrijk verschil met oude protocollen is dat we ook verantwoordelijk zijn geworden voor de genomen stappen en hierop gecontroleerd gaan worden. Dit houdt in dat er gekeken wordt of we werken met de Meldcode maar ook dat er gecontroleerd wordt na een incident of we juist gehandeld hebben. Dit maakt direct een goede dossiervorming van groot belang.

Uit landelijke cijfers maar ook uit onze eigen ervaringen blijkt dat in actie komen bij vermoedens best moeilijk is. Een veelgenoemde reden is dat je de vertrouwensrelatie die er is met de ouder niet wilt schaden. Om hierin ondersteuning te geven heeft Kinderopvang Kits Oonlie meerdere aandachtfunctionarissen aangesteld. De aandachtsfunctionaris ondersteunt de vestiging in geval van vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld en loopt samen met de pedagogisch medewerker de 5 stappen uit de Meldcode door.

Mocht u over dit onderwerp vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de Malou de Haan (Pedagogisch adviseur van Kits Oonlie). Zij is te bereiken op telefoonnummer 072-5323576 of per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Doorzoek deze website

Virtuele tour Kits Oonlie

Volg de virtuele tour van Kits Oonlie

 

 

Kits Oonlie BV | Centrale Administratie | Holleweg 100 | 1851 KK Heiloo | T. 072 5323576 | E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | I. http://www.kits-oonlie.nl
Op alle leveringen en diensten zijn de algemene voorwaarden van toepassing zoals gedeponeerd bij de K.v.K. te Alkmaar

Kits Oonlie is in het bezit van het HKZ keurmerk